DAO-enzim szint mit mutat?

A vérből kimutatott alacsony DAO-érték még nem jelent hisztamin intoleranciát!

A diamin-oxidáz (DAO) egy hisztaminbontó enzim, amely az emésztőrendszerben, legnagyobb mennyiségben a vékonybél első – gyomorhoz közeli – szakaszában termelődik. Legfontosabb feladata a táplálékkal bevitt, le nem bontott (felesleges) fehérjék bomlása-erjedése során keletkező hisztamin lebontása, közömbösítése.

A DAO enzim hiánya az emberi szervezetben allergiát, vagy hisztamin intoleranciát okozhat.

Normális esetben ez az enzim nem, vagy csak nagyon ritkán van jelen az emberek vérkeringésében. Tehát a vérben egyszerűen nincs helye a DAO-nak, „neki” a bélrendszerben van dolga.

Bizonyos típusú fertőzések, gyulladások esetén azonban a fehérvérsejtek egyik fajtája az az eozinofilek is kiválasztják – ez már a vérből is kimutatható.

Éppen ezért a vérből kimutatott DAO-szint – önmagában – nem alkalmas a diagnosztikára (nem sokat jelent), legfeljebb csak utalhat a hisztamin intoleranciára, vagy allergiára.

 Mit mutat a labor?

A vérből kimutatott DAO mennyiségét 0 és 100 közötti értékben határozzák meg. Egyszerűsítve ez nagyjából annyit jelent, hogy – 100-as értéknél – a keletkező hisztamin 100%-át képes a szervezet közömbösíteni.

A DAO értéket 10 alatt tekintik kórosnak.

Ez a mért az érték azonban nem jelent semmit a tünetek szempontjából.

  1. A vérben levő DAO nem mutatja meg a vékonybélben termelődő DAO mennyiségét, ezért legfeljebb csak utalhat a hisztaminbontó képességre.
  2. A mért érték csak a pillanatnyi állapotot mutatja meg, ugyanis a DAO termelése a vékonybél aktuális állapotától függően folyamatosan változik. Ha fokozódik a gyulladás, erjedés a belekben, akkor a DAO is csökken, míg amikor a bélrendszer tisztul, regenerálódik a DAO termelése is javul.
  3. Ha valakinek magas a DAO-szintje, de pl. gyulladás, erjedés, nagyobb mennyiségű bomló fehérje van a bélrendszerében, akkor akár 80-as értéknél is lehetnek hisztaminos tünetei, mert gyorsabban, nagyobb mennyiségben szabadul fel és jut be a vérbe a hisztamin, mint ahogy azt az enzim képes azt közömbösíteni.
  4. Viszont alacsony (akár 10 alatti) DAO értéknél is lehet valaki tünetmentes, ha nincs semmi a bélrendszerben (felesleges, erjedő étel) amiből hisztamin keletkezhetne.

Ebből következik, hogy a vérből kimutatott alacsony DAO érték nem jelenti azt, hogy a tüneteket a hisztamin okozza és hisztamin intolerancia áll fenn. Ehhez minimum meg kellene nézni a vérben levő aktuális hisztaminszintet is.

Az alacsony DAO és magas (vér) hisztamin már jó eséllyel mutatja a hisztamin intoleranciát. A tüneteket ugyanis nem a DAO hiánya, hanem a vérben felhalmozódott hisztamin okozza.

Azonban azt nem árt tudni, hogy a Hisztamin intolerancia csak egy tünet, és nem maga a betegség, nem a probléma oka, csak annak egyik jelzője.

Mivel a bélrendszerben a hisztamin a táplálékból keletkezik, a Hisztamin intoleranciára az egyedüli megoldás a megfelelő táplálkozás.

DAO enzim

Szólj hozzá!